Algemeen

Feiten & Fabels

Hoeveel voorkeuren moet ik opgeven? Hoe vaak mag ik solliciteren? Kan ik solliciteren zonder werkervaring? Er blijkt een aantal misverstanden te zijn over de sollicitatieprocedure. De meest hardnekkige misverstanden lichten we hieronder graag toe.

 

Heb je nog een andere vraag waar je graag het antwoord op wil weten? Kijk eens op onze pagina met veelgestelde vragen.

 

FABEL “Ik mag maar twee keer solliciteren.”

De sollicitatieprocedure bestaat uit een selectie- en een plaatsingsprocedure. Aan het aantal keer dat je mee mag doen aan de selectieprocedure (briefbeoordeling, LHK-toets en STARR-interviews) is geen limiet gesteld. Als je tijdens de selectieprocedure geschikt wordt bevonden voor de opleiding, mag je twee keer meedoen met de plaatsingsronde. Als je tot twee keer toe geen opleidingsplaats toegewezen krijgt, kun je niet meer deelnemen aan toekomstige plaatsingsrondes.

 

FEIT “Ik mag ook zonder werkervaring solliciteren.”

Ook zonder relevante werkervaring maak je kans om geschikt bevonden te worden voor de huisartsopleiding. De driejarige opleiding is een complete opleiding, waarin je wordt opgeleid tot huisarts na het behalen van je artsendiploma.

 

FABEL “Ik maak meer kans om geschikt bevonden te worden als ik alle instituten als voorkeur opgeef.”

Het aantal voorkeuren dat je opgeeft, heeft geen invloed op de uitslag van de selectieprocedure. Je komt dus niet gemotiveerder over als je alle opleidingslocaties als voorkeur opgeeft.

Je vergroot wel je kans op een opleidingsplek. Zodra de uitkomst van de selectieprocedure bekend is, wordt via een computerprogramma, een willekeurige volgorde gemaakt van alle geschikt bevonden kandidaten.

Afhankelijk van je plek op deze lijst wordt gekeken of het eerste instituut van je voorkeur een opleidingsplek beschikbaar heeft. Als dat niet het geval is, wordt gekeken naar je tweede voorkeur en zo verder. Door meerdere opleidingsinstituten op je voorkeurslijst in te vullen, vergroot je de kans om te kunnen starten met de huisartsopleiding. Het vergroot echter niet je kans om hoger op de lijst te komen. Iedere kandidaat heeft evenveel kans om bovenaan de lijst te komen.

Geschikt bevonden kandidaten die in de plaatsingsprocedure geen opleidingsplek toegewezen krijgen worden op de na-plaatsingslijst geplaatst. De na-plaatsingslijst wordt wel op basis van het aantal opgegeven voorkeuren samengesteld en loopt van kandidaten met de meeste voorkeuren naar kandidaten met de minste voorkeuren.

Het opgeven van meerdere opleidingsinstituten op je voorkeurslijst vergroot dus wel je kans om geplaatst te worden maar het biedt geen garantie op een opleidingsplek.

Hou er rekening mee dat je bij ieder instituut op je voorkeurslijst geplaatst kan worden. Het aantal kandidaten dat op eerste voorkeur wordt geplaatst is hoog, het sluit echter niet uit dat er ook kandidaten op een lager opgegeven voorkeur worden geplaatst.

Heb jij vragen over de opleiding of het beroep?

Laat het weten, wij nemen contact met je op