Interview

Interview met Marianne Gorter

Marianne Gorter is huisarts in Utrecht. Samen met haar collega-huisarts runt zij met veel energie hun eigen praktijk. Wij spraken met haar over vertrouwen, uitproberen en twijfelen.

 

Waarom ben je huisarts geworden?

Dat was niet zo vanzelfsprekend. Ik was een twijfelaar. Heb als assistent op veel verschillende afdelingen in het ziekenhuis gewerkt: chirurgie, psychiatrie, cardiologie, gynaecologie. Het ziekenhuis beviel mij goed, het werken met veel verschillende mensen, gezelligheid onder collega’s, de ‘ongedwongen’ sfeer onder assistenten.

 

Waarom dan toch kiezen voor de huisartspraktijk?

Ik was de herhaling zat, veel van hetzelfde, elke dag weer. Merkte dat ik geen echte ‘specialist’ wilde zijn, ook al is huisartsgeneeskunde natuurlijk ook een specialisme. Ik vind als huisarts het generalisme leuk, ik weet van alles wat af (ook dankzij mijn rijke ervaring in het ziekenhuis), kom alles tegen en doe ook alles.

 

Wat vind je het leukst?

Het werken in de ‘gezinsgeneeskunde’. Ik krijg jong, oud, vader, moeder, baby, opa en oma in de praktijk. Onze praktijk staat in een achterstandswijk in Utrecht en dat is erg interessant.

 

Kun je daar meer over vertellen?

Het zijn eerlijke en open mensen. Zodra je hun vertrouwen hebt, vertellen ze je veel. Mensen komen bij je als ze je echt nodig hebben en gaan dan vaak voor 100% af op jouw oordeel. Vaak is geruststelling al een groot onderdeel hiervan. Daarnaast vind ik het multiculturele aspect leuk en interessant. Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik mooi. 

 

Hoe ben je daar terecht gekomen? 

Ik ben gestart als waarnemer en dat beviel super goed. Ik vond het leuk, afwisselend en had zoiets van ‘ik zie wel wat er op mijn pad komt’. Nou, en toen kwam dat ene telefoontje, of ik zin had om samen met mijn huidige collega een praktijk over te nemen. Ik heb een dagje ‘meegekeken’ en sindsdien doen we het samen. 

 

Hoe organiseren jullie het in de praktijk?

Wij werken ieder 3 om 4 dagen. Maar dat zijn wel lange dagen, ik zou dat niet 5 dagen in de week willen. We willen kwaliteit leveren en het moet natuurlijk ook leuk blijven. We hebben ook iemand in loondienst voor 2 dagen. Sinds ik een eigen praktijk heb, werk ik ook meer ‘eromheen’, dat hoort erbij. 

 
Wat zou je studenten en basisartsen mee willen geven?

Probeer eens wat dingen uit. Als je twijfelt, kijk gewoon of je eens in een praktijk een dagje, paar dagen of langer mee kunt lopen. Zo weet je weer hoe het was in de praktijk. Probeer dat gewoon, er zijn echt (huis)artsen die daar voor openstaan. Het helpt je om te zien dat je een hoop kanten op kan. En onthoud dat het belangrijk is om te weten dat je binnen het vak zoveel soorten praktijken, locaties (platteland, stad, etc) en collega's hebt. Kijk eerst goed wat je leuk lijkt en kies dan voor wat je echt wilt.

Heb jij vragen over de opleiding of het beroep?

Laat het weten, wij nemen contact met je op