Interview

Frank Baarveld over de STARtclass

Frank Baarveld is huisarts, was opleidingshoofd van 2002-2012 in Groningen en is nu docent van de STARtclass. Wij spraken hem over deze door aios zeer gewaardeerde 10-daagse training in spoedzorg, zekerheid en online games.

 

Wat is de STARtclass?

Het is een 10-daagse voorbereiding op de verplichte klinische stage in het tweede jaar. Vanaf 2014 worden deze 10 dagen verdeeld over jaar 1, ter voorbereiding op het werken op de huisartsenpost, en jaar 2 ter voorbereiding op de stage op de afdeling Spoed Eisende Hulp (SEH).

 

Waarom juist daarop voorbereiden?

In 2006-2007 kwam vanuit de Inspectie Volksgezondheid de boodschap dat de kwaliteitszorg op eerste hulp afdelingen in ziekenhuizen verbetering behoefde. Daar is door de acht opleidingen snel actie op ondernomen door onze aios huisartsgeneeskunde gericht onderwijs aan te bieden: de STARtclass stoomt aios in 10 dagen klaar voor hun verplichte stage op de SEH. Het moet zorgen voor een goede voorbereiding, een kwaliteitsimpuls. Vaak ga je als onervaren arts werken op een eerste hulpafdeling, dan kun je zelf ook wel wat hulp gebruiken.

 

Kun je ooit 100% voorbereid zijn op de SEH praktijk?

Nee, dat gaat niet. Je moet er ook in groeien. Je hebt natuurlijk altijd een begeleidend specialist waar je op terug kunt vallen.

 

Wat krijgt u terug van aios?

Dat dit het leukste onderwijs is wat ze tot dat moment hebben gehad. En dat is geen promotie voor de STARtclass. Het wordt erg positief ervaren en er wordt veel geleerd, daar doen we het voor.

 

10 dagen, is dat niet kort?

Het is precies goed. Bovendien bereiden aios zich o.a. via een e-learning module voor op de STARtclass. Online 'speel' je daarna een game waarin je de ABCDE techniek toepast in verschillende scenario's. Er komen daarin virtueel patiënten op de SEH en jij moet op de juiste manier handelen. Oefenen dus, zo kom je ook bij aanvang van de STARtclass al met een redelijke basis binnen. 

 

Waarom kiezen voor het vak van huisarts?

Het is een beroep met vele facetten, dat vind ik het mooiste. Het is breed, je hebt spoedzorg, de relatie met je patiënten, te maken met het begin en einde van het leven, en nog veel meer. Je zit niet in een tunnel, je wordt constant op nieuwe manieren geprikkeld. En je staat middenin het leven, je krijgt alles en iedereen op je spreekuur. Dat maakt het nog iedere dag even leuk en boeiend.

Heb jij vragen over de opleiding of het beroep?

Laat het weten, wij nemen contact met je op