Column

Dokter op een roze wolk

Baby's zijn hot

De module verloskunde is optioneel in de huisartsopleiding. Minder dan vier procent van de huisartsen is nog verloskundig actief. En de verwachting is dat dit in de toekomst nog minder zal zijn. Persoonlijk leek verloskunde mij een leuke en leerzame aanvulling. Want ondanks het feit dat ik waarschijnlijk niet verloskundig actief zal zijn, is de kennis nooit weg. Baby’s, zwangeren en alles daaromheen zijn 'hot' in mijn omgeving. Dat heeft vast met de leeftijd te maken. Maar voor mijn gevoel raken er op dit moment meer mensen zwanger dan er bladeren van de bomen vallen. Ooit zei het hoofd van de huisartsopleiding in Groningen dat er gemiddeld 1,8 kind per huisarts in opleiding wordt geboren. Mijn groepje voldoet ruimschoots aan die norm. Van de dertien zijn er zes zwanger. En we zijn nog maar halverwege de opleiding!

 

Vrolijkheid

De verloskundigenpraktijk waar ik nu een paar weken stage loop, is een stadspraktijk met merendeels hoogopgeleide cliënten. Het is hier een vrolijke boel - door een wonder is er een nieuw mensje op komst, en dat maakt de mensen blij. Ze kunnen hun geluk niet op als alles goed gaat (en blijft gaan). Ik voel en beoordeel de ene na de andere zwangere buik. Ik luister naar hartjes en zie de verwondering van de aanstaande ouders op hun gezichten. Mijn eierstokken rammelen nog net niet, maar bij het zien van al dit geluk bekruipt mij toch stiekem ook een verlangen…

 

Roze wolk

Deze stage is voor mij een welkome afwisseling na de stage psychiatrie. Die is toch heel wat zwaarder beladen. Ik weet dat het ook bij een zwangerschap of bevalling niet goed kan gaan, maar voorlopig denk ik daar nog niet aan. Ik blijf, samen met de nieuwbakken ouders, nog lekker even op mijn roze dan wel blauwe babywolk zitten. En kijk, weer een bewijs voor de statistieken: een nieuwe cliënte staat ingepland voor een eerste afspraak. "Leuk!", zegt de verloskundige, "net iets voor jou! Het is ook een huisarts in opleiding..!"

 

column van Henriëtte Koerts, tweede jaars aios, oktober 2014

Heb jij vragen over de opleiding of het beroep?

Laat het weten, wij nemen contact met je op