FAQ

Overig

Vraag 1 - Wanneer vindt de koppelingsprocedure aios-opleider plaats?

Dit verschilt per opleidingsinstituut. Je dient aanwezig te zijn op de data waarop de koppelingsprocedure plaatsvindt. Informeer daarom ruim van te voren (tijdens de selectieprocedure) wanneer de koppeling plaatsvindt bij de instituten van jouw voorkeur.

Vraag 2 - Wanneer kom ik in aanmerking voor een vrijstelling?

Per 1 januari 2015 geldt de 'Regeling individualisering van de opleidingsduur.' Als aios kun je in aanmerking komen voor een verkorting van de opleidingsduur. Dit wordt gebaseerd op de competenties die je daadwerkelijk hebt ontwikkeld. Het hoofd van de opleiding besluit over een eventuele verkorting. Zie voor meer informatie de website van Huisartsopleiding Nederland en de website van het College Geneeskundig Specialismen en de website van Huisarstopleiding Nederland. Voor specifieke vragen, neem je contact op met een van de opleidingsinstituten.

Vraag 3 - Is het nodig om te verhuizen naar de plaats waar de huisartsopleiding gevestigd is?

Er is geen verhuisplicht, maar aios moeten wel rekening houden met reisafstand.

Vraag 4 - Kan ik tijdens mijn huisartsopleiding van opleidingsinstituut veranderen (bijvoorbeeld vanwege verhuizing naar een ander deel van het land)?

Tussentijdse overplaatsing is niet mogelijk. Deze regeling geldt vanaf de sollicitatieperiode die start op 15 november 2014. Zie 'Overige bepalingen'.

Vraag 5 - Mag ik de huisartsopleiding onderbreken?

Onderbreking op wettelijke gronden in de regelgeving is toegestaan, bijv.: ziekte, zwangerschaps- of ouderschapsverlof. Onderbreking op overige gronden vereist toestemming van hoofd en opleider en goedkeuring van de RGS. Neem bij vragen contact op met een opleidingsinstituut.

Vraag 6 - Maak ik bij bepaalde huisartsopleidingsinstituten een grotere kans om geselecteerd te worden?

Nee, de sollicitatiecommissies van alle acht de opleidingsinstituten hanteren dezelfde criteria om te bepalen of iemand geschikt is voor de huisartsopleiding.

Vraag 7 - Ik wil parttime in opleiding, kan dat?

Per opleidingsinstituut kunnen de mogelijkheden voor deeltijd verschillen. Informatie hierover vind je op de websites van de acht instituten of neem contact op met een van de instituten. Houd hier, indien nodig, rekening mee bij het aangeven van je voorkeuren voor bepaalde opleidingsinstituten.

Vraag 8 - Kan ik de opleiding combineren met wetenschappelijk onderzoek?

Ja, dat kan. Er is veel ruimte om huisartsgeneeskundig onderzoek te doen naast de (parttime) opleiding. Meer informatie vind je bij de verschillende instituten. Zie ook onder 'aiotho-traject' op deze website.

Heb jij vragen over de opleiding of het beroep?

Laat het weten, wij nemen contact met je op